Arama siteleri veya yaygın olarak kullanılan ifadesiyle arama motorları internet hayatımızın vazgeçilmez araçlarıdır. Büyük çoğunluğumuz arama yapmak için dünyanın en popüler ve her listede birinci olan arama motoru Google’ı kullanırız. Bu kullanım o kadar yaygınlaşmıştır ki ingilizceye “to google” gibi bir fiil olarak bile girmiştir.
Ancak arama motoru olarak dünyada sadece Google yok. Diğer arama motorlarını kullanarak daha farklı sonuçlara ulaşmanız da mümkün. Denemek istiyorsanız, işte size dünyanın en çok kullanılan arama siteleri:
1. Google
Google Arama, bir arama motoru uygulaması olup, şirketin en popüler uygulamasıdır. Kasım 2009’da comScore’un yayımladığı bir pazar araştırmasına göre, Google ABD’deki arama motoru sektörünün en çok kullanılan uygulaması olup, pazar payının %65.6’sını elinde tutmaktadır. Google milyarlarca ağ sayfası (web) dizinine sahiptir, böylece kullanıcılar anahtar kelimeler ve uygulamaların kullanımı yoluyla arzu ettikleri bilgilere ulaşmak için arama yapabilmektedir. Google popülerliğine karşın, birçok kurumun eleştirisine de maruz kalmıştır.
2. Bing
Bing, Microsoft tarafından kullanıma sunulan bir arama motorudur. 2009’un ilk yarısında deneme çalışmaları başlayan ve kamuoyuna adı önce Kumo olarak duyurulan Bing, “alışkanlıkları değiştirme” iddiasıyla yola çıktı. Bing’teki en önemli yeniliğin, web sitelerine bağlantı vermenin dışında alt başlıklar halinde bilgilerin de listelenecek olması belirtiliyor. Windows Live Search arama motorunun yerini alması ve Google’a rakip olması beklenen Bing, 1 Haziran 2009 tarihinde “beta” (deneme) aşamasıyla hizmete sokuldu.
3. Yahoo
Yahoo! Inc., Stanford Üniversitesi öğrencileri Jerry Yang ve David Filo tarafından kurulmuş bir portaldır. İlk başlarda arama motoru olarak hizmet vermesine rağmen zamanla e-posta, anında iletileşme, e-posta grubu ve benzeri hizmetler de sunarak pazarda hâkim olmaya çalışmıştır. Yahoo! hizmetlerinin ulaşılabildiği Yahoo.com, günde 7 milyar sayfa gösterimiyle dünyanın en çok ziyaret edilen 4. sitesidir.
4. Ask
Ask Jeeves, Garrett Gruener ve David Warthen tarafından 1996 yılında Kaliforniya’da kurulan arama motorudur. Orijinal yazılımı Gary Chevsky’ye aittir. İlk kurulduğunda aranan kelimeleri ayarlayan 100 civarı editör interneti dolaşır ve insanların faydalanacağı en iyi sitelerin sonuçlarda görüntülenmesini sağlarlardı. Bu Ask Jeeves’e büyük bir güvenilirlik kazandırdı. Zaten ask.com domainini almalarının amacı da buydu. Çünkü ask sormak anlamındadır. Siz onlara bir soru soracaksınız onlar da güvendiğiniz birine sormuşsunuz gibi sonuçları görüntüleyeceklerdi. Ama bu çok zahmetli bir işti. Bu yüzden son yıllarda editör sayılarını 10 civarına düşürdüler. Hala editör tavsiyelerini görüntülüyorlar ama bunun yanında İkincil sonuçları gene kendilerinin sahibi olduğu Teoma’dan alıyorlar. Teoma Ask Jeeves’in crawleridir yani botudur.
5. AOL
AOL, America OnLine’ın kısaltmasıdır. ABD’nin ve dünyanın en büyük internet servis sağlayıcısı ve şirketin yasal markasıdır. AOL, internet servis sağlayıcılığının yanı sıra, yoğun olarak kullanılan bir arama motoru hizmeti ile anında mesajlaşma (AIM) ve e-posta gibi hizmetler de vermektedir.
6. Blekko
Blekko arama sonuçlarını sadece güvenilir sitelerden görüntüleyerek spam sonuçlardan kurtulmayı hedefleyen bir arama motoru. Blekko’nun arama motoru üç milyar web sitesini kayda değer olarak değerlendiriyor, fakat aranan konuda sadece en önemli sonuçları gösteriyor. Kullanıcılar, Blekko ile tanıtılan slashtag‘lar sayesinde tek bir web sitesi içerisinde arama yapabiliyor, veya aramaları türe, konuya göre kısıtlayabiliyor. Bazı durumlarda Blekko’nun sonuçları Google’a göre daha farklı ve daha faydalı olabiliyor. Örneğin Google’da arama yaptığınızda bazen aynı web sitesinden birçok sonuç gösterilirken, Blekko çeşitli kaynaklardan daha faydalı olabilecek sonuçlar sunuyor.
7. Lycos
Lycos, bir web portalı ve arama motorudur. 1994’te Carnegie Mellon üniversitesideki Dr. Michael Mauldini tarafından bir araştırma projesinden doğmuştur. 1990’ların ortalarında dünyanın önde gelen arama motorları arasında sayılan Lycos 2004’ten beri Güney Koreli Daum Communications’a bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.
8. Excite
Internetin en eski portallarından olup, Google’dan çok önce milyonlarca kişi tarafından kullanılan bir arama motorudur. Ancak şu anda arama motoru Google, Yandex ve Yahoo! sonuçlarından derleme yapmaktadır.
9. GoodSearch
Kar amacı gütmeyen bir yardım kuruluşu olarak ortaya çıkmış bir arama motorudur. Geçen sene bağış maksadıyla yaklaşık 15M kişi 100 bine yakın okul ve yardım projesini desteklemek maksadıyla bu arama motorunu kullanmıştır.
10. Dogpile
Metasearch teknolojisiyle Google, Yahoo! ve Yandex gibi popüler arama motorlarından en iyi sonuçları hızlı bir şekilde filtreleyen faydalı bir arama motorudur.
Diğer popüler arama siteleri
Bu siteler Google, Bing, Yahoo! ve Yandex’ten oluşan dünyanın en çok kullanılan arama motorlarından en iyi sonuçları derlediğini iddia eden sitelerdir.
Umarım işinize yarayacak bir liste olmuştur.
İç Arama Motorları
Facebook ve Pinterest gibi popüler sitelerin kendi iç arama motorları da büyük bir kullanıcı kitlesi tarafından kullanılmaktadır. Yukarıda sayılmasa da, bu motorlar aslında yukarıdaki listede bahsedilen sitelerden daha fazla kullanılmaktadır.
Not:
Bu yazıya "En Çok Kullanılan Arama Motorları, arama siteleri, arama motorları çeşitleri, arama motorları listesi, internet arama motorları listesi" ifadelerinin aranmasıyla da ulaşılabilir.
http://isburada.net/ yeni nesil is arama motoru.
farklı arama motorları arıyordum kendimi burda buldum, sitem için lazım, bu arada sitem http://www.urlekle.net türkiyenin ilk ve tek organik ziyaretçi gönderen projesi. arama motorları sonuçları için bu site işime yaradı teşekkürler.
sağol kanka bunuda ekle http://www.yenibigiyim.com